Forslag til dagsturer med Larkollen som utgangspunkt

Selv om Larkollen er et herlig sted, hender det at man får lyst til å oppleve noe annet også, enten været er dårlig eller man får litt lopper i blodet, blir rastløs og trenger å røre litt på seg. Da er det godt å vite at mulighetene for perfekte mål for en dagstur er mange og varierte, og at det er noe for enhver interesse kan man trygt si. Nedenfor vil noen forslag bli presentert, sortert i rekkefølge etter avstand fra Larkollen.

Evje Golfpark
Litt over fire kilometer eller snaue seks minutter kjøring med bil fra Larkollen i retning av Dilling Togstasjon og Moss ligger på venstre hånd Evje Herregård som har en lang og utrolig spennende historie som det ikke skal sies mer om her annet enn at den er mer enn verd å sette seg inn i da noen av ikke bare distriktets, men også landets, mektigste menn har sittet som eiere av herligheten. Det de fleste vil finne interessant nok for å besøke stedet pr. idag er at eiendommen har en av Norges beste og flotteste golfbaner, en 18 hulls mesterskapsbane og treningsområder ferdigstilt i år 2004 til en prislapp pålydende førtifem millioner kroner, med tilhørende klubbhus med toaletter og garderober, golf-biler som kan leies og kro og restaurant med plass for opptil sytti personer inne i tillegg til kapasiteten til en stor uteterrasse. Er du ikke interessert i runder med golf, så legg gjerne turen innom en gang likevel for å nyte omgivelsene og det historiske suset.

Vestre Pålsrød Gård
Fire og en halv kilometer eller rundt syv minutter kjøring med bil fra Larkollen i retning av Dilling Togstasjon og Moss ligger på høyre hånd Vestre Pålsrød Gård som blant annet driver med salg av planter og urter, tilbyr servering og rusletur i urtehagen og på stier i området hvor du får innsikt i lokalhistorie og kan oppleve fornminner. Egentlig er dette et perfekt mål for en sykkeltur, så hva med å la bilen stå og ta pedalene fatt i stedet?

Ekeby Gård
Ni kilometer eller rundt tretten minutter med bil fra Larkollen i retning av Dilling Togstasjon og Moss ligger via avkjørsel mot Fuglevik på venstre hånd Ekeby Gård som kan skilte med kjøtt- og vinopplevelser. Du har kommet til rett sted når du ser boergeiter med store hengeører sprette rundt på tunet og som Babels Tårn strekke seg mot himmelen et geitetårn som låvesvaler danner luftbro fra til et tilsvarende tårn i Sør-Afrika, hvor geitene kommer fra, ved at de trekker om vinteren. Med selvplukk av mais og jordbær, vinsmaking og servering av jordbærsorbet og andre ulike lokalproduserte delikatesser, vil et besøk være noe såvel for barn som for voksne. I området kan også sees kulturminner, hvorav nevnes kan en rekke gravhauger og en sirkel av tolv gravsteiner på eiendommens høyeste punkt hvor det er panorama-utsikt mot Oslofjorden og man etter muntlig tradisjon skal ha holdt ting i vikingtiden, og gården ligger, i Rygge-sammenheng, på historisk grunn med tilknytning til godset Værne Kloster, et maktsentrum gjennom århundrer - ja, faktisk i over tusen år.

Dyhre Gård & Gartneri
Ti-komma-tre kilometer eller rundt tolv minutter kjøring med bil fra Larkollen i retning av Dilling Togstasjon og Moss ligger via avkjørsel mot Fuglevik på venstre hånd og vakre alléer i historisk landskap, forbi Verne Kloster og gjennom den trange og kurvete Carlberg-undergangen hvor toget går over, Dyhre Gård & Gartneri som driver med salg av særs godt utvalg i store og små planter, grønnsakvekster, frukttrær, urter, blomster og diverse krimskrams i en intim- og oaselignende atmosfære hvor selv handlevognene er unike, et sted hvorfra de færreste går tomhendte hjem igjen, og er du på jakt etter noe spesielt, noe de ikke har, så kan det hende den hjelpsomme betjeningen kan skaffe det på bestilling.


Jeløya
Hiver du deg i bilen og kjører en mil ut fra Larkollen i retning av Moss, vil du etter totalt ca. femten minutter og idet du kommer inn i Moss se skilting til Jeløya som ligger i Oslofjorden rett utenfor Moss og som du kommer til via en broforbindelse. Jeløya var opprinnelig en halvøy inntil man i år 1855 gravde ut en tjue meter bred kanal mellom den og fastlandet og så i stedet forbandt den med en bro i den hensikt å gjøre Moss mer attraktiv som havneby ved at kysttrafikken fra da av kunne seile gjennom Mossesundet og Værlebukta framfor å gå rundt på yttersiden av Jeløya på sin kurs nord- og sørover i Christianiafjorden. Av severdigheter må du i det minste få med deg Refsnes Gods, som nesten helt siden det ble bygd i 1760-årene har stått sentralt i det norske selskapsliv, nevnes kan store maskeradeball med opptil trehundre inviterte gjester, og blant andre har maleren Edvard Munch, forfatterinnen Camilla Collett, søster til Henrik Wergeland, maleren Hans Fredrik Gude og Kong Oscar II oppholdt seg her, Røed Gård, med hovedhus fra år 1723 men med en historie som kan spores tilbake til middelalderen, og Alby Gård, hvis nåværende form er fra år 1866 men som har røtter enda lengre tilbake enn forrige nevnte gård. Ellers må utforskes og nytes de mange fredelige og helt spesielle kyst- og turstier som leder forbi gravrøyser, helleristninger, tufter og groper, Orkerød Skanse, eller Orkerødbatteriet, en artilleristilling fra år 1902, en torpedostasjon fra år 1916 og kanonstillinger fra år 1922, samt mange andre steder med interessant historie knyttet til seg, inkludert den gamle fergeforbindelsen mellom Moss og Vestfold-siden. Et godt og alternativt tips er å ta sykkelen med, parkere bilen i Moss og skifte kjøretøy og oppleve Jeløya fra sykkelsetet i stedet for således fullt ut å sanse de vakre og eventyrlige omgivelser under trærne på stemningsfulle alléer og på smale veier mellom delvis mosegrodde steingjerder med landskapet bakenfor. Er du virkelig sprek lar du selvsagt bilen stå og begynner sykkelturen helt fra Larkollen, noe som er fullt ut mulig og gjennomførbart både prestasjonsmessig, tidsmessig og veimessig - blir det likevel for hardt underveis så kjører bussen samme vei og kan plukke opp både deg og din sykkel.

Grensehandel på Svinesund, på Nordby og i Strömstad
Kjører du via Rygge Togstasjon og tar til høyre ut på E6 mot Göteborg mellom den og flyplassen, vil du etter å ha ligget på landeveien i de snaue femti minuttene det har tatt deg å tilbakelegge totalt seks mil ha Sverige midt i frontruten. På den andre siden av Svinesundbroen og svenskegrensen ligger både store kjøpesentra og basarer med mindre butikker, haller, boder og oppslåtte telt som et eldorado for kjøpelystne nordmenn enten man først har fått vekslet til svenska kronor eller velger å strø om seg med gode hjemlige norske kroner, og enda et kort stykke inn i nabolandet ligger den idylliske og populære sommerbyen Strömstad - det er bare å følge skiltingen og andre biler med norske registreringsskilt. Ingen av disse stedene reiser man til med en handleliste klar, for da blir all gleden borte. Nei, her skal man ukritisk kjøpe på impuls alt hva som enn frister og man lyster på, enten man trenger det eller ei, og uavhengig av hvorvidt det er nyttig og praktisk eller totalt ubrukelig skrot, morsomt eller frekt, godt eller bare annerledes. Absolutt alle slags vareslag er å oppdrive for den som roter mest rundt og kikker både høyt og lavt i jakten på noe å bruke penger på, og apropos lavt og penger så er nettopp prisene lave, rett og slett billig er det å handle på disse kanter i Sverige, og det er lov å prute. Slik er kort fortalt tradisjonene rundt grensehandel sommertids. Og husk, selv om du ikke akter å stoppe i tollen på veien hjem, at det er obligatorisk med en rast på den norske siden av Svinesundbroen, da soft-ice, pølse og pommes frites til skuet av den vakre utsikten over Iddefjorden/Ringdalsfjorden er en del av hele turen og den perfekte avslutningen på en koselig opplevelse!

Bildene i galleriene er beskyttet av åndsverksloven i henhold til opphavsrett og overtredelse vil bli anmeldt og straffet med den maksimale bot eller fengselsstraff loven tillater. Alle rettigheter er reservert fotografen. Enhver(!) form for kopiering eller nedlasting av bildene er strengt forbudt uten direkte skriftlig tillatelse fra domene-eier André Schiøll. Bildene er her for øvrig gjengitt i 90% kvalitets .jpg-format og i størrelse 250x188 pixels i stedet for original-formatet 2048x1536 pixels.


Klikk her for å returnere til hovedsiden på Larkollen.info